A1 EHLİYET NEDİR, HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?
A1 Ehliyet belgesi güç ve silindir hacmine göre 2 yada 3 tekerli motosikletleri kullanmak için sahip olmanız gereken ehliyet belgesidir.
2 Tekerli Motosikletlerde : Silindir hacmi 125 santimetreküpü ve güç olarak 11 kv(kilovat) sınır değerini geçmeyen, ayrıca Kv/kg oranı 0,1 değerini aşmayan sepetli yada sepetsiz motosikletleri kullanabilir.
3 Tekerlikli Motosikletlerde : Silindir hacmi 125 santimetreküp iken, güç sınırı 15 kv(kilovat) olan motosikletlerdir.
A1 EHLİYET ALMA ŞARTLARI VE YAŞ ŞARTI?
Eliyet almanın şartları Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 76. maddesinde belirtilmiştir. A1 ehliyet almanın şartları ve A1 ehliyet yaş şartı aşağıda ki gibidir.
A1 Ehliyet Yaşı: Yaş şartı olarak 16 yaşını tamamlamak şartı vardır.
Öğrenim Şartı : Bütün ehliyet sınıfları için ilkokul düzeyinde mezuniyet şartı vardır.
A1 Ehliyet Deneyim Şartı : Bazı ehliyet sınıfları için deneyim şartı aranmaktadır. Ancak bu ehliyet sınıfı için herhangi bir deneyiminizin olmasına gerek yoktur.
Adli Sicil Şartı : Bazı suçları işleyenlerin ehliyet alması mümkün değildir. Bu suçlar genellikle toplumu etkileyen yüz kızartıcı suçlar olarak ifade edilebilir. Hangi suçların olduğu ilgili yönetmelikte tek tek belirtilmiştir.
Sağlık Şartı : Yine aynı yönetmelikte ehliyet almak için sağlık raporu alma şartı düzenlenmiştir.
A1 Ehliyet Sınavı: A1 ehliyeti almak için öncelikle teorik ardından direksiyon sınavına girmek zorundasınız.
A1 EHLİYET NASIL ALIRIM?
Birinci Aşama: İlk adımda yukarıda ki şartları taşıdıktan sonra herhangi bir sürücü kursuna kaydolmanız gereklidir.
İkinci Aşama : Ehliyet sınavlarına girmeniz gereklidir. İlk adımda teorik derslerinizi tamamlayıp teorik sınav harcınızı yatırınız. Teorik sınavı geçtikten sonra direksiyon sınavına hazırlanmanız gereklidir.
Üçüncü Aşama: Direksiyon Sınav aşamasıdır. Bu aşamada öncelikle kursunuzdan almanız gereken direksiyon derslerinizi tamamlayınız. Direksiyon sınav harcınızı yatırdıktan sonra sınava girerek kazanmanız gereklidir. Direksiyon sınavı sizi en çok zorlayacak olan süreçtir. Bunun için kursunuzun sizlere vermek zorunda olduğu direksiyon derslerinizi bil fiil almaya dikkat ediniz.
Dördüncü Aşama: A1 ehliyet için direksiyon sınavını da kazandıktan sonra artık ehliyet almaya hak kazandınız demektir. Ancak hemen araç kullanmanız mümkün değildir. Bunun için sürücü belgesi çıkarma işlemini yapmanız gereklidir.
A1 EHLİYETE SAHİP OLAN KİŞİLER HANGİ ARAÇLARI KULLANABİLİR?
Bu sınıf ehliyeti aldığınız zaman silindirinin hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen, güç bakımından 11 kilovat olarak belirlenen sınır değerini aşmayan ve gücünün ağırlığına oranı 0,1 değerini geçmeyen iki tekerlekli her motosikleti kullanabilirler. Güç bakımından 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri de kullanabilirler. Ayrıca bu sınıftaki ehliyete sahip olan kişiler M sınıfına giren motosikletleride M sınıfı ehliyete sahip olmadan kullanabilirler.
A1 EHLİYET SINAVINDAN SONRA NE YAPMALIYIM?
Burdan sonra yapmanız gereken şey ehliyetinizin belirleren harç ücretini yatırmak. Bu işlemden sonra aşağıda yazılı olan gerekli belgeleri edinerek Trafik Şube Müdürlükleri’ne başvurmanız gerekiyor. Bu belgeler;
Bütün belgeleri edindikten sonra Trafik Şube Müdürlükleri’nden randevu almanız gerekiyor. Mevcut olan randevu saatinizde edindiğiniz belgelerle hazır bulunacaksınız. Sonraki adımda ise, bir parmak izi çıktısı almanız gerekecek. Bu çıktıyı da belgelerinize ekledikten sonra gerekli kart ücretini ilgili personele ödeyerek personelden ehliyetinizin hangi tarihte çıkacağını öğrenebilirsiniz.
A1 EHLİYET GEÇERLİLİK SÜRESİ
Artık herhangi bir ehliyete sahip sürücüler ehliyet belgelerini yasada belirtilmiş sürelerde giderek yenilemek zorundadır. Burada sürücü yeniden kursa gitmeyecek ancak ehliyet almasını gerektirir özellikle sağlık raporu gibi şartları yeniden belgelemesi gerekir. A1 ehliyet için ise geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirtilmiştir.